دسترسی راحت و آسان به کتاب در افزایش کتاب‌خوانی مؤثر است

جواد نورمحمدی معتقد است که جایزه‌ی گوزن زرد علاوه بر ایجاد عشق و علاقه به مطالعه در کودکان، موجب افزایش آگاهی علمی والدین هم می‌شود.
داور اولین دوره‌ی جایزه‌ی گوزن زرد گفت: فهرست کتاب‌هایی که برای داوری در اختیار ما گذاشته شد، خوب بود. البته، همه‌ی کتاب‌ها برای فرزند شش ساله‌‌ام مناسب نبود و  من،  دختر ۱۴ ساله‌ و همسرم  با توجه به مقتضیات سن و تحصیلاتمان کتاب‌ها را مطالعه کرده و از آن‌ها استفاده کردیم و می‌توانیم خواندن این کتاب‌ها را به دوستانمان هم توصیه کنیم.
نورمحمدی، که مدیر کنترل کیفی صنایع غذایی است، کمبود وقت کافی برای همراهی در مطالعه با کودکان را مهمترین مشکل پدرها و مادرها در زمینه‌ی کتاب و کتاب‌خوانی نام برد و افزود: افزایش هزینه‌های زندگی و تورم باعث حذف هزینه‌های فرهنگی مانند هزینه‌ی خرید کتاب می‌شود.
مریم تقی‌بیگی، کارشناس زبان انگلیسی، برگزاری برنامه‌های کتاب‌خوانی خانوادگی را در تقویت و استحکام رابطه‌ی بین والدین و فرزندان مؤثر برشمرد و گفت: هم‌کاری با جایزه‌ی گوزن زرد باعث شد تا من و فرزندم اوقات بیشتری را با داشتن هدفی مشترک و ارزشمند در کنار هم‌دیگر بگذرانیم.
وی افزود: کتاب‌هایی که برای داوری پیشنهاد شد، جذاب بودند و صادقانه بگویم گاهی اوقات امتیازدهی و یا ثبت نظر فرزندم دشوار بود. برای این‌که، قضاوت کردن خیلی سخت است. قرار است نتیجه‌ی این داوری درنهایت در اختیار دیگران قرار بگیرد و همین موضوع مسئولیت ما را بیش‌تر می‌کرد.
تقی‌بیگی درباره‌ی شیرینی‌ها و دشواری‌های داوری در طرح انتخاب بهترین کتاب ازنظر والدین و کودکان گفت: فکر می‌کردم کتاب‌های پیشنهادی در شهر‌کتاب‌ها موجود است و تهیه‌ی آن‌ها راحت به نظر می‌رسید، اما مجبور شدم چندین‌ بار به شهرکتاب‌های مختلف سر بزنم و بالاخره، تعدادی از کتاب‌ها را از طریق دفتر ناشرها خریدارم و تعدادی دیگر از کتاب‌ها را هم از طریق دبیرخانه‌ی گوزن زرد تهیه کردم. تهیه‌ی کتاب‌ها بخش دشوار این مسیر بود و پس از آن کتاب‌خوانی‌مان آغاز شد و لحظه‌های ناب و شیرینی را با دخترم تجربه کردیم.
مه‌یا اسلامی نظری، یکی دیگر از داورهای جایزه‌ی گوزن زرد، درباره‌ی چگونگی آشنایی با این جایزه و ثبت‌نام برای داوری کتاب‌ها گفت: یکی از دوست‌هایم گوزن زرد را به من معرفی کرد و وقتی شرایط داوری را برایم توضیح داد، به مشارکت در این طرح خیلی علاقه‌مند شدم. به‌نظرم یک حرکت جدید و نو بود. فکر کردم گوزن زرد تنها امکان برای ما والدین است تا درباره‌ی کتاب‌ها نظر بدهیم. همیشه پدرها و مادرها باید به‌جای شخصیت‌های کتاب‌ها نقش بازی کنند و قصه‌خوان‌های خوبی باشند و حالا، گوزن زرد آمده بود تا بالاخره به نظر والدین هم برای انتخاب بهترین کتاب اهمیت بدهد.
وی شرکت در برنامه‌ی کتاب‌خوانی گوزن زرد را مثبت ارزیابی کرد و توضیح داد: این طرح باعث شد برنامه‌ی کتاب‌خوانی در خانواده‌مان جدی و هدف‌مند شود. هم‌چنین، با کتاب‌ها و نویسنده‌های جدید آشنا شدیم. کتاب‌های پیشنهادی برای گروه سنی فرزند من جالب و متنوع بود. مثلاً، من فکر نمی‌کردم مجموعه‌ی خرگوش کوچولو این‌قدر مورد استقبال فرزندم قرار بگیرد. اگر خودم می‌خواستم این کتاب تهیه کنم، هیچ‌وقت تصور هم نمی‌کردم این مجموعه برای پسرم جالب باشد. البته، بعضی از کتاب‌ها هم به‌نظرم مناسب بچه‌ها نبودند و این موضوع را در داوری لحاظ کردم.
اسلامی نظری با تأکید بر نقش پدر و مادر در کتاب‌خوان شدن فرزندان افزود: پدر و مادر الگوی تمام رفتارهای کودک هستند. بچه‌ها با نگاه به پدر و مادر تلاش می‌کنند تا کارها و رفتارهای آن‌ها را تقلید کنند. اگر کودک از ابتدای زندگی کتاب را در خانه و کتاب‌خوانی پدر و مادر را ببیند، تأثیر می‌گیرد. نوزاد با ورق زدن و نگاه کردن به صفحه‌های کتاب سرگرم می‌شود، از کتاب به‌عنوان اسباب‌بازی استفاده می‌کند و کم‌کم کتاب خواندن هم مثل خیلی از کارهای خانواده به بدیهیات زندگی بچه تبدیل می‌شود.
داور اولین دوره‌ی جایزه‌ی گوزن زرد به ناآگاهی پدرها و مادر‌ها درباره‌ی کتاب‌های کودکان به‌عنوان یکی از موانع مهم کتاب‌خوانی اشاره کرد و گفت: اطلاع‌رسانی درباره‌ی کتاب‌های کودکان خیلی کم و به‌ندرت صورت می‌گیرد. به کتاب کودک توجه زیادی نمی‌شود و این موضوع باعث شده تا تهیه‌ی کتاب‌ها هم کار آسان و راحتی نباشد. من یک‌سال است که می‌خواهم کتابی را تهیه کنم که انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر کرده است، ولی این کتاب در فروش‌گاه‌های شهرکتاب نیست و هنوز نتوانسته‌ام به فروش‌گاه کانون مراجعه کنم. پدر‌ها و مادرها در شبانه‌روز مدام وقت کم می‌آورند و تهیه‌ی یک کتاب خاص با اعمال شاقه نمی‌تواند جزو اولویت‌های آن‌ها باشد.

جایزه‌ی ادبی گوزن زرد نخستین جایزه‌ی کتاب به انتخاب والدین و کودکان است که با هدف توسعه و ترویج کتاب‌خوانی در خانواده و رساندن کتاب‌های مناسب به دست بچه‌های ایران با همکاری فصلنامه‌ پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان و پشتیبانی شرکت تولیدی شیوا (شیبا) برگزار می‌شود.
در اولین دوره‌ی جایزه‌ی ادبی گوزن زرد ۱۰۰ کتاب راه یافته به فهرست‌های نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم لاک‌پشت پرنده (که به تشخیص گروه داوریِ این فهرست برای گروه سنی خردسال و کودک مناسب بود) توسط بیست خانواده‌ی ایرانی مطالعه و ارزیابی شد. و درمجموع، ۱۰ کتاب (۵ عنوان ترجمه و ۵ عنوان تألیف) که بیش‌ترین امتیاز را از گروه داوری کسب کرده بود، به مرحله‌ی نهایی رسید.
آیین پایانی جایزه‌ی گوزن زرد هم‌زمان با آغاز هفته‌ی ملی کودک روز پنج‌شنبه،۱۶ مهرماه ۹۴، از ساعت ۱۵:۳۰ تا ۳۰: ۱۷ در انجمن نویسندگان کودک و نوجوان (به نشانی تهران. خیابان سمیه. بین خیابان مفتح و فرصت. بن‌بست پروانه. شماره‌ی ۲) برگزار می‌شود.
حضور همه‌ی دوستداران کتاب، خانواده‌ها و بچه‌ها در این مراسم آزاد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *